Inauguració del panell informatiu de la casa de Can Puig de la Bellacasa
30, de juliol 2018 08:47

En motiu de la commemoració dels trenta anys de trajectòria del Consell Comarcal del Pla de l’Estany el president del Consell Comarcal, Jordi Xargay, ha inaugurat el panell ubicat al vestíbul de l’entrada que ha acollit les oficines comarcals els darrers divuit anys. Aquest panell informatiu fa una pinzellada als orígens i la història de l’edifici, coneguda amb el nom de Can Puig de la Bellacasa.

 Un dels motius principals a dedicar-li aquest acte és el fet que és una des les cases emblemàtiques de la ciutat de Banyoles, amb un valor històric i arquitectònic important. Els orígens, com  venen explicats en el panell, remunten ja al segle XV, tot i que les reformes que s’hi van efectuar en aquest període es van fer sobre la base d’una construcció més antiga, probablement del segle XIII. L’edifici que ha estat testimoni de vuit segles de la història local de la capital de la comarca.

 Durant aquests divuit anys, el Consell Comarcal ha consolidat la seva seu al barri de Can Puig, un emplaçament de fàcil accés per a la gent de comarca que tot i ubicar-se fora del que és el centre neuràlgic de la ciutat, permet fer un magnífic recorregut per la zona de Sota Monestir, un pulmó verd traçat per camps de conreu, herència de la vida i la història dels banyolins que vivien del camp i la vida a pagès.

 El panell recull informació, de forma sintètica, del projecte de rehabilitació; també de la nissaga dels Puig de la Bellacasa, una família rellevant documentada ja al segle XIII que al llarg del seu llinatge ocupà càrrecs importants tant en l’àmbit polític com religiós. Hi ha un apartat que parla de la vida al mas, tècnicament, és un conjunt constructiu, format per una casa pairal i sis masoveries, que acolliren fins als anys seixanta del passat segle XX deu famílies de masovers. Això feu que hi hagués molta vida en aquest mas i l’entorn, l’era, la font i el bosc de Can Puig. Per últim, es fa un breu apunt de la importància estratègica i de control que va adquirir la casa durant la Guerra del Francès, quan va passar a ser el Fort Beurmann, el nou fort militar de les tropes franceses l’any 1812, des d’on controlaven els moviments de la població banyolina i les tropes espanyoles.

 El tècnic delineant del Consell Comarcal Joan Manel Fernández ha estat l’autor dels dibuixos que apareixen en el panell: un que recrea la vida dels estadants de Can Puig de la Bellacasa, un altre que il·lustra l’atac de què va ser testimoni el mas durant la Guerra del Francès a la comarca i el del soldat expectant i amenaçador que a partir d’ara controlarà les arribades i sortides de tots aquells que visiten la seu comarcal.

 

Arxiu