"Soc el que sento" és el títol del 8è Cicle de Cinema per la Inclusió Social del Pla de l'Estany
28, de maig 2018 12:41

 El Cicle pretén visualitzar i explicar la realitat de les persones LGBTI, ampliar la mirada a les diferents maneres de ser “homes” i “dones” i posar per damunt de tot el que sentim, deixant de banda les construccions socials i culturals que ens regeixen.


Les sessions són gratuïtes i tenen lloc al Museu Darder de Banyoles a les 8 del vespre. Estan programades els dies 29 de maig i 12 i 26 de juny. El certamen pretén visualitzar i explicar la realitat de les persones LGBTI, ampliar la mirada a les diferents maneres de ser “homes” i “dones” i posar per damunt de tot el que sentim, deixant de banda les construccions socials i culturals que ens regeixen. En cadascuna de les sessions hi intervindran professionals o persones que viuen en la seva pròpia pell les realitats plantejades: homosexualitat, transsexualitat i bisexualitat.

Abans de les projeccions els oradors abordaran temes de la societat actual, com la creença errònia que els homes han de tenir expressions i comportaments “masculins” i les dones, “femenins”, discriminant així la diversitat de maneres diferents de ser, de sentir i de relacionar-se. Hi ha dones masculines i homes femenins; persones que senten atracció cap a persones del mateix sexe (lesbianes i gais); persones que se senten igualment atretes cap a dones i homes (bisexuals); persones que no s’identifiquen amb el sexe amb el qual neixen (trans*), i persones amb diferències de desenvolupament sexual (intersexuals).

El dimarts 29 de maig, a les 20 h, es projectarà el film 80 Egunean (En 80 Días), presentat per Rosa Ma. Vilaseca, del Grup de Lesbianes de Girona, i Alba Figueras. L’argument tracta sobre Axun, una dona de 70 anys que va a l’hospital a cuidar l’exmarit de la seva filla. La dona que cuida el malalt del costat és Maite, la seva millor amiga de l’adolescència a qui no veu des de fa 50 anys. La química que hi havia entre elles torna a ressorgir. Les dues es diverteixen i gaudeixen de la retrobada fins que Axun descobreix que Maite és lesbiana. Axun haurà de fer front als seus sentiments i preguntar-se si la seva relació és quelcom més que una sòlida amistat. On és la línia entre amistat i desig? A la seva edat, s’atrevirà a creuar-la?

El dimarts 12 de juny, també a les 20 h, Alba Barbé, la directora, i Mar Llop, la protagonista, presentaran el documental Enfemme, que es basa en la història d’una comunitat de Barcelona que practica en secret vestir-se de dona. Amb el boom d’Internet, surt a la llum un col·lectiu de persones que comencen a pensar-se com a cross-dressers, ja que no els encaixa la imatge que deixà en herència “la travestí” en els moviments d’alliberament sexual durant el tardofranquisme o la Transició. EnFemme revela el silenci d’una vivència que ja no es pot mantenir oculta, però també la solidaritat i la importància del plaer a l’hora de construir la identitat.

Commemorant el Dia Internacional de l’Orgull LGBTI, el cicle es tancarà el dimarts 26 de juny, a les 20 h, amb la pel·lícula Wonder Women y el professor Martson presentada per Blanca Muñoz, treballadora social i sociòloga, que parlarà sobre les relacions no convencionals. El film es basa en la vida del Dr. William Martson, psicòleg i teòric de Harvard, que va ajudar a crear el detector de mentides i el famós personatge de Wonder Woman. Mostra la relació poc convencional que va tenir amb la seva dona i una alumna seva. Els tres acaben formant un triangle amorós i intel·lectual a partir del qual neix la famosa heroïna, carregada d’ideals feministes, que va servir d’inspiració a les dones de tot el món.


Arxiu