El Centre Especial de Treball ‘El Puig’ compta amb més de mig centenar de persones amb altres capacitats
24, de juliol 2024 12:35
  • L’equip de monitoratge del Centre Especial de Treball el formen 22 persones, a més d’ una treballadora social i una psicòloga.
  • El Centre Ocupacional té 46 persones usuàries, 7 monitors i monitores, una treballadora social i un psicòleg i coordinador. 

El Centre ‘El Puig’, compta amb més d’un centenar de persones del Pla de l’Estany amb algun tipus de discapacitat, entre les usuàries, del Centre Ocupacional i el personal del Centre Especial de Treball (CET). A l’Ocupacional hi ha un total de 46 persones usuàries i s’ofereixen els serveis d’inserció i de teràpia ocupacional. Per altra banda, al Centre Especial de Treball, que està format per 56 persones contractades i que fan tasques relacionades amb la jardineria, els manipulats industrials, la neteja d'interiors i serveis mediambientals. 

Des de l’Àrea del Centre Ocupacional i Especial de treball “El Puig”, del Consell Comarcal, la consellera, Sra. Dolors Bustins, comenta la tasca feta pels consellers Sr. Albert Tubert, Sra. Assumpció Palomeras i el Sr. Gerard Sureda, durant aquest últim any: “s’ha fet una diagnosi dels últims tres anys sense direcció i ens hem marcat les principals prioritats com han estat posar al dia les licitacions endarrerides, posar al dia el tema del personal i impulsar la contractació d’un director responsable. Després d’aquesta fase de consolidació, s’estan explorant noves vies de treball per aconseguir el creixement o l’expansió del centre “El Puig” per tal que sigui un referent important per a la nostra comarca”. 

El Centre ‘El Puig’ compta, des de finals del mes d’abril, amb un nou director, Marc Casanovas, que entre d’altres aspectes vol donar més visibilitat a la feina que es fa des del centre, com a servei del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, que dona atenció especialitzada a persones adultes amb discapacitat intel·lectual, física, sensorial i/o malaltia mental de la comarca. En aquest context, Marc Casanovas fa un balanç positiu dels primers mesos a l’entitat, ressaltant que “disposem d'un personal professional, motivat i molt implicat en el dia a dia del centre i en la cura dels usuaris”, a més d’afegir que “estem treballant per ampliar les places registrals que oferirem al Centre Ocupacional”. 

Actualment el Centre Ocupacional disposa de 46 persones usuàries que poden accedir a dos serveis: al servei ocupacional d’inserció i al servei de teràpia ocupacional. El primer és un servei d'atenció diürna dirigit a persones amb discapacitat intel·lectual en edat laboral que, tot i tenir aptituds laborals i productives, encara no es poden incorporar 

al Centre Especial de Treball, ni al mercat ordinari per manca de formació i habilitats laborals. Per altra banda, el servei de teràpia ocupacional és un servei d'atenció diürna dirigit a persones amb discapacitat intel·lectual en edat laboral que no poden incorporar-se al sistema de treball ordinari perquè no assoleixen un nivell de productivitat suficient. Mitjançant l’equip tècnic i de monitoratge es treballen habilitats d'autonomia personal i social perquè les persones usuàries aconsegueixin la màxima integració i inclusió social. 

La realitat és que el Centre Ocupacional és un dels dos únics centres de titularitat pública de tot Catalunya, un fet que implica regir-se per les normes contractuals i de funcionament de les administracions públiques. Per fer front als tempos de l’administració, Casanovas explica que “estem realitzant una programació de les necessitats a llarg termini, per tal de disposar de tots els elements necessaris per executar-les”. Un dels exemples és assegurar les activitats esportives i de piscina pels següents 4 anys al Centre Ocupacional. 

El Centre Especial de Treball ‘El Puig’ compta amb més de 50 persones usuàries 

La tasca del Centre Especial de Treball ‘El Puig’, que va iniciar la seva activitat l’any 1998, és la d’assegurar un treball remunerat a les persones amb altres capacitats del Pla de l’Estany. Així, la prioritat és treballar per a la plena ocupabilitat de les persones amb discapacitat, a qui s’ofereix una feina, la formació pràctica i els suports necessaris per desenvolupar les seves competències i afavorir el seu creixement personal i laboral. 

Actualment el centre disposa de 56 peons amb algun tipus de disfunció que està treballant en les diferents àrees de producció: jardineria, manipulats industrials, neteja d’interiors i serveis mediambientals. A més, aquest mig centenar de persones del CET, a través de convenis entre els ajuntaments de la comarca i el Consell Comarcal, ofereixen el serveis de jardinera i serveis com ‘La brigada de recs’ de Banyoles o la neteja de franges forestals a diferents municipis del Pla de l’Estany. Al CET, també hi ha un equip de monitoratge format per 22 persones i un equip de suport format per una treballadora social i una psicòloga que presta atenció a totes les necessitats del personal . 

Afegint el personal administratiu i de direcció adscrit directament el centre, el total de persones al Centre “El Puig” és d’unes 140 persones. 

Arxiu