El Consell Comarcal del Pla de l’Estany aprova una moció per reivindicar un millor finançament dels consells comarcals
23, de març 2023 13:34
  • Es tracta d’una moció que s’ha presentat a tots els consells comarcals de Catalunya i al Conselh d’Aran per posar de manifest l’infrafinançament dels ens supramunicipals.
  • Esquerra Independents, Junts per Catalunya i Sumem Banyoles, els tres grups presents al Consell Comarcal del Pla de l’Estany aproven aquesta moció per unanimitat.

En el Ple del Consell Comarcal del Pla de l’Estany celebrat aquest dimecres 22 de març, els tres grups comarcals representats (Esquerra Independents, Junts per Catalunya i Sumem Banyoles) han aprovat per unanimitat la moció per donar suport a un millor finançament per als consells comarcals.

En una reunió del passat 30 de gener de l’Assemblea del Fòrum Comarcal de l’Associació Catalana de Municipis es van donar a conèixer els resultats de l’enquesta sobre el finançament dels consells i en el que va quedar reflectit l’infrafinançament dels consells a l’hora de prestar els serveis propis i delegats. Davant d’aquesta circumstància, el Fòrum va acordar impulsar una moció per reclamar un millor finançament per als aquests ens supramunicipals. Una moció que es va posar a disposició dels plenaris de tots els consells comarcals i del Conselh d’Aran.

En aquest context els grups d’Esquerra Independents, Junts per Catalunya i Sumem Banyoles han aprovat aquesta moció de forma unitària i es traslladarà al Govern de la Generalitat de Catalunya la necessitat de donar una solució estructural a la greu situació de finançament dels consells comarcals, entre d’altres acords.

Francesc Castañer, president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany destaca que “els consells comarcals som l’administració on els ajuntaments mancomunem els serveis. Si els consells no tenim una bona estructura no podrem continuar prestant aquests serveis amb garanties.”

Delegació de les competències al voltant dels animals de companyia abandonats i perduts

Durant el Ple també es va acordar l’acceptació el conveni i la delegació de competències en matèria de recollida, acollida i control dels animals de companyia abandonats i perduts dels ajuntaments de la comarca a favor del Consell Comarcal del Pla de l’Estany.

Entre els mesos de desembre del 2022 i gener del 2023 els plens dels ajuntaments de Camós, Cornellà del Terri, Crespià, Esponellà, Fontcoberta, Palol de Revardit, Porqueres, Sant Miquel de Campmajor, Serinyà i Vilademuls van acordar delegar aquesta competència sobre els animals de companyia al consell.

Aquesta acceptació contempla la recollida dels animals de companyia abandonats i/o perduts, l’acollida dels gossos recollits a la protectora del Pla de l’Estany. També hi ha l’opció que des del consell es faci la gestió i el control de les colònies urbanes de gats, així com el sanejament i l’esterilització dels gats d’acord amb el que estableix el ‘Programa per a l’establiment de colònies de gats en zones urbanes’ del Consell Comarcal del Pla de l’Estany.

Per altra banda, es van presentar tres mocions més que també van ser aprovades pels tres grups comarcals. La primera d’aquestes feia referència a l’aprovació del manifest de l’acord social per l’amnistia i l’autodeterminació, la segona en suport al tren tram Olot-Banyoles-Girona i per últim es va aprovar una moció en favor d’aturar les guerres.

Arxiu