El Consell Comarcal elaborarà un pla integral per a l’organització d’esdeveniments esportius en el territori
28, d’abril 2021 14:15

El fet que aquest diumenge al Pla de l’Estany sigui l’escenari de la disputa de la 16a edició del Triatló B de Banyoles poques setmanes després de la celebració d’una etapa de la Volta Ciclista a Catalunya ha provocat les queixes de molts veïns i veïnes del territori pels talls de circulació i la mobilitat reduïda que hauran de patir durant el transcurs de l’esmentada prova esportiva. Arran de les continuades reclamacions rebudes en aquest sentit, els ajuntaments de Banyoles, Porqueres, Esponellà i Fontcoberta van mantenir una reunió recentment per buscar solucions i evitar que aquestes situacions es repeteixin en el futur.

En la roda de premsa que ha tingut lloc aquest matí a la seu del Consell Comarcal del Pla de l’Estany (CCPE), en la qual han participat tots els alcaldes dels ajuntaments afectats (el de Porqueres i president del CCPE, Francesc Castañer, el de Banyoles, Miquel Noguer, el de Fontcoberta, Joan Estarriola, el de Sant Miquel de Campmajor, Oriol Serrà, i el d’Esponellà, David Juan Garganta), s’ha anunciat un acord entre aquests municipis per encarregar als serveis tècnics de l’ens comarcal l’elaboració d’un Pla Integral de Circuits Esportius Comarcals que regirà l’organització global d’esdeveniments esportius en el territori un cop estigui llest i aprovat. Una iniciativa que neix dels municipis més afectats i que ha acabat rebent el suport de tota la resta, ja que en major o menor mesura és un problema conjunt que s’arrossega des de fa una dècada, just quan el Pla de l’Estany va començar a acollir proves d’aquestes característiques.

Mesures

En l’esmentat document es consensuaran circuits, es fixaran rutes alternatives de circulació perquè els veïns i veïnes tinguin accés als seus habitatges, es milloraran infraestructures per fer-les més segures per als esportistes i per adaptar-les també a les exigències de la competició i es potenciarà i es millorarà la comunicació entre ajuntaments i envers la ciutadania perquè rebi tota la informació amb antelació, entre altres mesures previstes. L’objectiu és clar: protocol·litzar l’organització de proves esportives en el territori perquè puguin tenir lloc en les millors condicions i interferint el mínim possible en la vida quotidiana de la gent. Tot plegat, sense renunciar al fet que la comarca continuï essent un centre de referència turística-esportiva de primer ordre.

El president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany (CCPE), Francesc Castañer, ha subratllat que “la petició neix dels ajuntaments més afectats” i ha afegit que “és una obvietat que Banyoles necessita la complicitat dels altres municipis per organitzar proves esportives. Es tracta de tenir visió de futur i de preparar el territori per rebre com cal aquestes competicions. A més a més, si atraiem esportistes a la comarca hem de millorar espais i carreteres per tal de millorar la seguretat dels esportistes amateurs i professionals”. Per últim, ha assegurat que “si es vol continuar promocionant la denominació turística esportiva  de Banyoles, s’ha de fer amb una visió més comarcal. Hem d’anar tots junts i fer-ho bé”.

Per la seva banda, l’alcalde de Banyoles Miquel Noguer ha volgut agrair en primer lloc la “complicitat” de la resta de consistoris de la comarca perquè “la nostra ciutat només té 10 quilòmetres quadrats d’extensió” i ha assenyalat que “sempre hi ha hagut entesa, però ara volem fer un pas més enllà per trobar els mecanismes que ens permetin trobar solucions”. Noguer ha afegit que “el retorn econòmic que suposa l’organització no és a exclusiu de Banyoles, ens en beneficiem tots. Potser caldria buscar un equilibri i que una prova afectés només uns municipis i la següent, a uns altres”. L’alcalde de la ciutat de l’Estany, que ha quantificat l’impacte econòmic de totes les proves esportives que tenen lloc a Banyoles durant un any en cinc milions d’euros, ha explicat per acabar que “la gent no es queixa per queixar-se, però tot i que és cert que en la societat que vivim es té menys paciència, cal buscar alternatives de pas. Hem de ser capaços de fer una programació i explicar-ho millor a la gent perquè, d’aquesta manera, s’entendrà i no hi haurà tant rebuig”.

Identificació

Joan Estarriola, alcalde de Fontcoberta, ha confirmat que “sí que he rebut moltes queixes en els últims dies perquè diumenge es disputa el triatló. És comprensible, perquè quan va passar la Volta a Catalunya el poble es va quedar cinc hores i mitja paralitzat. Hem d’aconseguir el màxim de benefici amb el mínim d’interferència en la vida quotidiana de les persones”.

David Juan Garganta, l’alcalde d’Esponellà, considera que “anar tots junts, pels pobles petits com nosaltres, és millor perquè les administracions et tenen molt més en compte”. I ha aportat un altre element important que pot canviar la percepció de la ciutadania respecte a les proves esportives: “És clau que la gent es faci seva aquella prova, que s’hi identifiqui perquè passa pel seu poble i tothom veurà que bonic que és”, ha dit. Finalment, ha destacat les bones infraestructures de què es disposa, però que s’haurien de millorar “perquè siguin de primera divisió”. Per últim, Oriol Serrà, l’alcalde de Sant Miquel de Campmajor, ha indicat que “nosaltres som un camp d’entrenament de tot l’any. Amb això vull dir que s’haurien de millorar també les infraestructures secundàries, les alternatives. No tenim la capacitat econòmica per fer-ho sols, però en conjunt, sí”.

Arxiu