11, de desembre 2015 12:48
Aquest diumenge, a les 12 del migdia i a la sala La Cúpula, situada a la seu de l’àrea de Benestar Social del Consell Comarcal (carrer Pere Alsius, 12, de Banyoles), s’organitza un acte d’homenatge a les modistes del Pla de l’Estany, coincidint amb la festivitat de Santa Llúcia i en el marc del programa “Modistes. Protagonistes d’una època”.

L’acte s’iniciarà amb la presentació del projecte, a càrrec de les tècniques de l’àrea de Benestar que l’han impulsat, seguirà amb diversos parlaments i la interpretació de cançons d’època que solien acompanyar la feina de les costureres, i es clourà amb l’homenatge personal a un grup de modistes veteranes de la comarca.

EL PROJECTE

El projecte “Modistes. Protagonistes d’una època” es va iniciar el passat mes d’abril, per iniciativa del SIAD (Servei d’Atenció i Informació a les Dones) i del servei Fem Companyia, de l’àrea de Benestar Social del Consell Comarcal, amb la presentació del documental “Teixidores d’història”, una acció que també encetava un projecte de recuperació de la memòria històrica de les dones al Pla de l’Estany.

La recerca per laborar aquest documental es va basar en fons orals, és a dir en testimonis que, a partir de les seves vivències personals, van construint la història de la comarca i molt en concret l’important paper que van tenir les dones en la industrialització del Pla de l’Estany durant el segle XX i la seva contribució, més enllà dels treballs a les fàbriques, en la subsistència familiar i en la transformació de la societat. Per a la realització del treball de recerca els tècnics de l’àrea de Benestar van comptar amb el suport de l’historiador Miquel Aguirre. La realització tècnica del vídeo va anar a càrrec d’Irene Serrat. El projecte fou finançat per l’Institut Català de les Dones.

D’altra banda, l’àrea de Benestar de Consell Comarcal ha creat un espai virtual en el qual s’han ordenat les entrevistes realitzades per temes, per tal de facilitar-ne la cerca. Aquesta investigació es planteja com un treball obert i aquest espai permetrà anar incorporant nous testimonis que ajudin a configurar la història local i comarcal del Pla de l’Estany amb els seus matisos i la seva complexitat. En el marc del mateix projecte també s’han organitzat uns cursos sobre tècniques tradicionals de costura amb l’objectiu de recuperar-les i fer un reconeixement a la professió de modista.

LA FEINA DE MODISTA

A Banyoles i a la resta del Pla de l’Estany, un gran nombre de dones nascudes entre els anys 1920 i 1940 van ser modistes. Es tracta d’una activitat molt estesa a la comarca durant el segle XX, però amb poca visibilitat, ja que es feia dins de casa i des de l’anonimat. L’ofici de modista requeria un llarg període d’aprenentatge. La majoria començaven a aprendre de cosir gairebé sent unes nenes. Era costum que les principiants comencessin per fer “el drap”, que consistia a agafar un quadrat de tela d’un 25 centímetres de costat i assajar-hi els punts bàsics de costura. Aquest va ser, precisament, el tema del primer taller, juntament amb una explicació sobre els utensilis i les característiques més habituals del lloc de treball.

Amb el temps i el contacte constant amb la modista, les aprenentes es familiaritzaven amb la diversitat de tècniques i teles, que precisament va ser la temàtica del segon concert. Això significava saber reconèixer cada tipus de teixit i la forma de tractar-los. Tampoc cal oblidar que aprendre a cosir amb la màquina de pedal representava tot un repte, ja que era una prova d’habilitat i de consagració professional.

Arxiu