Mnemòsine, projecte premiat per les Beques ‘SomOnze’, veu la llum
17, de maig 2023 08:48
  • Dani Jané i Marta Casals presenten aquest treball discogràfic que difon la bellesa i els coneixements de la música tradicional catalana a l’Auditori de Banyoles. 

Aquest diumenge 21 de maig a la sala 0 de l’Ateneu de Banyoles tindrà lloc la presentació de Mnemòsine, un dels cinc projectes premiats per les Beques SomOnze del 2022. Aquest treball discogràfic, impulsat pels músics Dani Jané i Marta Casals, té per objectiu transmetre i difondre el coneixement de la música tradicional catalana.

Un total de tretze cançons d’arrel tradicional catalana són les que formen part del repertori del disc titulat Mnemòsine. El treball vol donar a conèixer, en format de concert en directe i també amb la gravació d'un CD amb llibret, aquestes cançons, no només des del vessant musical, sinó també la seva història. En aquest sentit, han comptat amb la col·laboració del Dr. Joan de la Creu Godoy Tomás, musicòleg i docent a la Universitat de Girona. Així, de cada una d'elles se n’explicarà la lletra, d'on prové, com es cantava (o es ballava, segons el cas) i diferents curiositats.

Totes les cançons incloses en el disc provenen de diferents zones de parla catalana: Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer. Més enllà de recuperar aquestes cançons per a la seva difusió i per enriquir el repertori tradicional català, també han creat una sèrie d’arranjaments originals amb l’objectiu d’aportar una visió pròpia a les músiques.

Les Beques SomOnze

Les beques “SomOnze” estan impulsades per l’àrea de Cultura del Consell Comarcal del Pla de l’Estany i la Fundació Lluís Coromina. Van dirigides a persones físiques, persones jurídiques, entitats sense ànim de lucre, associacions, artistes i creadors, vinculats al Pla de l’Estany, dels àmbits escènic, plàstic, musical, literari i audiovisual, i, en general, a totes aquelles persones i col·lectius amb un projecte creatiu, amb especial interès, els quals mostrin vocació de professionalització i voluntat de projecció exterior (itinerància, divulgació, edició i gires).

El juny de l’any passat es van donar a conèixer els cinc projectes guanyadors de la 1a edició de les beques, en el que s’hi van presentar 15 persones i col·lectius. En total, es van destinar 13.000 euros a projectes relacionats amb la creació artística (teatre, dansa i circ), la creació i difusió musical i l’edició de publicacions per promocionar el territori.

En el cas del projecte de Mnemòsine la beca tenia un valor de 2.393 euros. El resultat final es podrà veure aquest proper diumenge a 2/4 de de sis de la tarda a la sala 0 de l’Ateneu de Banyoles. Serà en un format de quartet amb Marta Casals a la veu principal, Giulietta Vidal als cors i la percussió, Dani Jané a la guitarra i Andreu Monclus a la guitarra.

Arxiu