El Servei de Càpsules de Temps va oferir 295 serveis durant el 2023
02, d’abril 2024 12:45
  • El servei de canguratge gratuït i professional del Consell Comarcal del Pla de l’Estany va arribar a 9 municipis de la comarca i es consolida com un espai on les mares poden deixar els seus infants.

A principis de l’any 2023 el Consell Comarcal del Pla de l’Estany va impulsar el projecte ‘Càpsules de Temps’, un servei pensat perquè les persones que tenen cura d’infants puguin deixar-los en un espai segur i on una professional en tindrà cura. Des del mes d’abril de l’any passat fins el passat mes de febrer, s’han ofert un total de 295 serveis.

Un total de 47 infants de 9 municipis del Pla de l’Estany han pogut beneficiar-se del servei Càpsules de Temps durant el 2023. Durant aquest primer any de vida del projecte, l’àrea d’Acció Social i Igualtat i Feminismes del Consell Comarcal, ha anat condicionant i millorant les prestacions del servei per tal d’arribar a més famílies. Així, durant els últims 12 mesos s’han adquirit noves joguines i material de manualitat per als infants, productes i accessoris per a nadons, a més de material decoratiu per fer que els espais siguin més amables i còmodes.

Càpsules de Temps està dirigit a totes les famílies de la comarca d’aquells municipis que tenen delegades les competències de serveis socials al Consell Comarcal del Pla de l’Estany. El projecte neix a partir de la creació de noves polítiques de cures i organització del temps i té com a objectiu que les persones que tenen cura d’infants fins a 12 anys disposin d’unes hores de temps lliure. Les famílies poden disposar d’aquest servei un total de 8 hores mensuals, repartides en 2 hores diàries o 4 per setmana.

Fins al moment el servei només s’ofereix setmanalment a Porqueres, cada dilluns, i quinzenalment a la resta de municipis, tot i que no es descarta que més endavant aquest servei s’ofereixi cada setmana a més poblacions de la comarca. En aquesta línia, els que han utilitzat més aquest servei durant aquests darrers 12 mesos han estat Porqueres amb 66 serveis, Esponellà amb 63 (que inclou els infants de Crespià) i Serinyà amb 41.

Càpsules de Temps és oberta a tota la població, si bé hi ha alguns col·lectius que tenen prioritat, com famílies monoparentals i nombroses, víctimes de violència masclista o persones aturades de llarga durada, entre d’altres. La reserva es pot fer en línia a través de la pàgina web capsulesdetemps.plaestany.cat, portal a través del qual també es poden fer arribar suggeriments i hi ha un apartat de sensibilització ver la igualtat i la corresponsabilitat.

El projecte, impulsat a la comarca per l’àrea d’Acció Social i Igualtat i Feminismes, compta amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya a través del programa Tempsxcures.

Arxiu