Campanya "Separes... no hi ha excuses"

El Consell Comarcal del Pla de l’Estany va realitzar durant el mes de març de l'any 2011 una campanya de reforç per al foment de la recollida selectiva, amb l’objectiu d’incrementar la participació ciutadana en la separació i tria selectiva dels residus de paper-cartró, vidre, envasos i matèria orgànica que generen en la seva activitat quotidiana. Per això el lema de campanya va ser:  Separes?.... No hi ha excuses!El consell comarcal del Pla de l’estany destina importants esforços i recursos econòmics en millorar la gestió dels residus municipals a la comarca, per tal d’augmentar les quantitats que se’n recullen selectivament i disminuir les tones d’escombraries que van a l’abocador.

En aquest sentit l’any 2010, al Pla de l’Estany, es va recollir selectivament el 40% dels residus municipals generats a la comarca i ja fa sis anys que l’entrada de residus a l’abocador disminueix. Tan és així que, el 2010, es va entrar a l’abocador aproximadament la mateixa quantitat de residus que entraven el 1991. Tot això s’ha aconseguit gràcies a la participació ciutadana en la recollida selectiva de paper, vidre, envasos i, aquests últims anys, de la matèria orgànica i les restes de poda i jardineria.

El contingut de la campanya que es duta a terme va tenir les següents característiques:

1.    L’ Àmbit de la campanya és comarcal. Els actes principals es realitzaran als 5 municipis de la comarca més poblats: Banyoles, Cornellà del Terri, Porqueres, Fontcoberta i Serinyà tot i que la participació als actes de la campanya estarà obert a tots els veïns dels municipis de la comarca.
També s’han programat activitats de forma paral·lela als municipis de Camós, Esponellà, Palol de Revardit i Vilademuls.
2.    La durada de la campanya abastarà 4 caps de setmana consecutius des del 5 de març fins al 27 de març d’enguany i les activitats es faran en dissabte i diumenge
3.    Cada cap de setmana es realitzaran activitats en municipis diferents
4.    Les activitats programades tindran temàtiques diverses, i totes elles relacionades amb la recollida selectiva
5.    A cada cap de setmana es realitzarà a un dels municipis principals de la campanya 1 taller ambiental, un espectacle d’animació infantil i es muntarà una carpa amb educadors ambientals que explicaran com s’ha de realitzar la separació a la llar i com s’ha de col·laborar amb la recollida selectiva domiciliària. Aquests educadors lliuraran un pack de bosses TRIO per a separar els residus a casa juntament amb bosses compostables i qui encara no el tingui, el cubell de l’orgànica
7.    Durant tota la campanya es distribuirà una Guia dels Residus on s’explica com separar correctament a la llar cada una de les fraccions i a quin contenidor s’han de llençar

Amb aquesta campanya es pretén incidir directament en els hàbits de la població del Pla de l’Estany argumentant els perjudicis que suposa no separar els residus en origen i implicant-los en la gestió dels residus domèstics.

El calendari de les activitats proposades és el següent:

Cornellà del Terri
Dissabte 5 de març: a les 17.00 h TALLER DE COMPOSTATGE (Sala Polivalent Can Font).
Diumenge 6 de març: a les 12.00 h ESPECTACLE D’ANIMACIÓ INFANTIL (Plaça de l’Església. En cas de pluja es farà a la Sala Polivalent Can Font).

Fontcoberta – Melianta
Divendres 11 de març: a les 19:00 h TALLER D’ELABORACIÓ DE SABÓ AMB OLI DE CUINA (Pavelló).
Dissabte 12 de març: a les 12.00 h ESPECTACLE D’ANIMACIÓ INFANTIL (Plaça Catalunya. En cas de pluja es farà a Can Jan de La Farrés).

Porqueres
Dissabte 12 de març: a les 11.00 h TALLER CUINA D’APROFITAMENT (Centre Cívic).
Diumenge 13 març: a les 12.00 h ESPECTACLE D’ANIMACIÓ INFANTIL (Centre Cívic).

Serinyà
Dissabte 19 de març: a les 17.00 h TALLER DE CREACIO DE JOGUINES (Can Beia).
Diumenge 20 de març: a les 12.00 h ESPECTACLE D’ANIMACIÓ INFANTIL (Plaça de l’Ajuntament. En cas de pluja es farà al pavelló).

Banyoles
Dissabte 26 de març: a les 17.00 h TALLER DE CONSUM RESPONSABLE (Museu Darder).
Diumenge 27 de març a les 12.00 h ESPECTACLE D’ANIMACIÓ INFANTIL (Plaça de les rodes).

En aquests municipis de les 10h fins a les 14h hi haurà un castell inflable per a la mainada i un punt d’informació amb educadors ambientals que donaran indicacions de com s’han de separar els residus i es repartiran bosses Tri@ i fulletons.

ACTIVITATS PARAL•LELES
•    Esponellà: Dissabte 5 de març a les 12.00 h ESPECTACLE D’ANIMACIÓ INFANTIL al local social
•    Palol de Revardit: Dissabte 12 de març a les 12.00 h ESPECTACLE D’ANIMACIÓ INFANTIL a la plaça de l’ajuntament (en cas de pluja es farà al pavelló)
•    Camós: Dissabte 26 de març a les 12.00 h ESPECTACLE D’ANIMACIÓ INFANTIL a la plaça de l’ajuntament (en cas de pluja es farà al pavelló)
•    Vilademuls – Sant Esteve de Guialbes: Dissabte 26 de març a les 17.00 h ESPECTACLE D’ANIMACIÓ INFANTIL davant l’escola de Sant Esteve de Guialbes

La inscripció als tallers s’ha de fer a través del correu electrònic: separes@plaestany.net o bé trucant al 972 41 71 14.

Entre tots i totes hem d’aconseguir allargar la vida útil de l’abocador de Puigpalter i incrementar el percentatge de recollida selectiva de totes les fraccions.

Us agraïm la vostra participació als actes d’aquesta campanya per endavant.

 

Segueix-nos al facebook i al twitter:

   

 

Documents de la campanya

Video de la campanya

Facebook

A Tres Erres li agrada