El Pla de l’Estany és una comarca amb uns alts valors naturals que cal preservar i donar a conèixer.
Les especials característiques de la nostra comarca fan que el Consell Comarcal del Pla de l’Estany promogui la intervenció de la seva Àrea de Medi Ambient en diversos àmbits de la gestió i dels serveis ambientals a la comarca. L’activitat de l’Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Pla de l’Estany s’exerceix en els següents àmbits:
El Consell Comarcal del Pla de l’Estany, regula a través d’Ordenances i Reglaments la gestió dels residus i de les aigües residuals dins el seu àmbit geogràfic.
Amb motiu de les festes d'Agost de Banyoles la deixalleria comarcal romandrà tancada el proper dissabte 17 d'agost de 2024
Al dipòsit comarcal de residus de Banyoles s’hi tracta el rebuig dels residus domèstics i comercials produits pels municipis del Pla de l’Estany, i també els procedents d’alguns municipis propers de comarques veïnes; així mateix també s’hi tracten residus assimilables a municipals produïts per activitats de producció.
La generació d’escombraries és un reflex de l’activitat econòmica, tant de les empreses com dels particulars. Les variacions en les entrades del rebuig dels residus municipals, així com dels comercials i industrials assimilables al dipòsit controlat de residus de Banyoles ens permeten mesurar de manera indirecta com fluctua aquesta activitat.
Variació en les entrades anuals de tots els residus tractats al dipòsit de Puigpalter (domèstics, comercials i d’activitats de producció).
Fins a l’any 2013 només s’hi tractaven residus de la comarca del Pla de l’Estany; a partir d’aquest any se n’accepten també d’altres comarques veïnes.
Mentre que la població de la comarca ha anat augmentant cada any en relació a l’anterior, les tones de rebuig municipal entrades pels ajuntaments de la comarca al dipòsit de residus de Puigpalter en aquests últims anys han anat disminuint. Això és degut a l’icrement del percentatge de recollida selectiva, a la que en períodes determinats s’hi ha afegit l’efecte de la conjuntura econòmica i, més recentment en la implantació de nous models de recollida de residus municipals.
Aquest efecte s’aprecia millor en el gràfic anterior, que mostra com, entre els anys 2008 i 2013, en plena crisi econòmica que va afectar de manera important al consum de les famílies, disminueix de manera continuada l’entrada de residus a l’abocador.
Entre l’any 2018 i el 2019 s’inicia la implantació d’un canvi de moldel en la recollida de residus a la comarca que permet als municipis que han implantat el sistema porta a porta redueixin de manera destacada la seva producció de rebuig, incrementant el percentatge de recollida selectiva.
L’activitat comercial també queda reflectida en les quantitats de rebuig entrades a l’abocador, que disminueixen entre els anys 2012, 2013 i 2014.
Els efectes de l’activitat econòmica sobre l’entrada de residus a l’abocador es manifesten de manera molt més dramática en el cas dels residus assimilables a municipals produïts per les empreses de producció ( naus, tallers i indústries).
La davallada de l’entrada a l’abocador de residus assimilables a municipals associats a la producció de les indústries de la comarca es va manifestar amb tota la seva cruesa a partir del segon semestre de 2018 i va anar minvant any rere any. A partir de 2013 es va acceptar l’entrada de residus de fóra de la comarca.
Generació de residus municipals totals
Aquest any, després de l’augment en la generació de residus observada el passat 2018, observem una lleugera davallada en la generació de residus.
És així com aquest any 2019 la generació de residus a la comarca ha disminuït un 1,2%.
Atès que han disminuït els residus municipals totals en un 1,2% i la població de la comarca ha augmentat un 0,9%, aquest any ha disminuït la ràtio de la generació de residus municipals totals per càpita passant d’1,35 Kg per habitant i dia l’any 2018 a 1,33 Kg per habitant i dia l’any 2019
Això ens fa suposar que en els darrers anys hi ha hagut clarament una influència de la conjuntura econòmica que afecta a la generació total de residus i, de manera específica, també als resultats de la recollida selectiva. Malgrat això, l’any 2017 hi va haver una davallada en la generació de residus, concentrada en l’últim trimestre de l’any, deguda sobretot al clima d’incertesa política.
Recollida selectiva
Aquest any cal destacar l’èxit de participació assolit amb la recollida Porta a Porta a Porqueres i a la part de Camós on es va implantar aquest model el febrer de 2018, ja que ha permès arribar al 81% de recollida selectiva a Porqueres i a un 47% a Camós.
Aquest important canvi representa un major grau de corresponsabilització del ciutadà envers la generació de residus i ens acosta més al compliment dels objectius europeus de reciclatge que per l’any 2020 ha de ser del 60%.
És així com enguany augmenta considerablement la recollida selectiva en contenidors al carrer i amb Porta a Porta a tota la comarca. Aquest augment, l’any 2019, respecte l’anterior, ha estat d’un 2,9%.
Si a la recollida en contenidors al carrer s’hi sumen els residus recollits a la deixalleria, enguany s’han recollit selectivament 6.680 tones, un 1,1% més que l’any anterior, que representen el 42,8% dels residus municipals generats a la comarca.
Aquest increment en la recollida selectiva tal i com hem esmentat més amunt és conseqüència en part de la implantació de la recollida porta a porta a Porqueres i part de Camós i d’una major participació global a la comarca en la recollida selectiva.
Rebuig entrat a l'abocador
Aquest any 2019 torna a disminuir l’entrada de rebuig a l’abocador provinent dels residus municipals dels pobles de la comarca. Aquesta disminució és de 264 tones en relació a 2018. La causa que explica aquesta disminució enguany és la consolidació de la recollida Porta a Porta a Porqueres i una part de Camós que es va iniciar a mitjans de febrer de 2018, que ha comportat una millor separació dels residus municipals, i un cert alentiment econòmic.
El total del rebuig dels residus domèstics i comercials dels municipis de la comarca entrats a l’abocador comarcal el passat any 2019 va ser de 8.941 tones, amb una disminució del 2,9 % respecte l’any 2018.
Deixalleria
Aquest any 2019 han disminuït un 6% les tones gestionades a través de les deixalleries, tot i que si se sumen els usuaris de la deixalleria fixa, la mòbil i la minideixalleria de Porqueres i es comparen amb les dades de 2018 els usuaris han augmentat un 22%.
Text complet MEMÒRIA 2019
Servei de recollida de residus (rebuig, orgànica i paper, vidre i envasos): es mantenen amb normalitat.
Voluminosos i residu verd: Es mantenen amb normalitat
Dies de recollida de Voluminosos:
Deixalleria: es reobre per a usuaris particulars de dilluns a dissabte de 9 a 15h.
Recomanem que en la mesura del possible no es treguin al carrer trastos, i que s'evitin realitzar treballs de jardineria i esporga per tal de reduir la presencia al carrer d'aquests residus i facilitar la tasca als serveis de recollida. Això permetrà reduir l'exposició dels treballadors a riscos de contagi.
També demanem que es dipositin els residus a l'interior dels contenidors corresponents a cada fracció i que no s'abandonin a terra. Això evitarà problemes d'higiene als carrers.
Recordem que està prohibit abandonar els trastos al carrer sense haver avisat abans al servei de recollida.
Instruccions per a la gestió dels residus domèstics i COVID-19
Tipus
N. de contenidors
Tones recollides
Variació*
Vidre
238
654,56
5,7 %
Envasos
244
621,74
4,9 %
Paper i Cartró
234
673,87
2,3 %
Cartró comercial
-
266,07
-16,3 %
FORM domèstica
240
825,99
-5,9%
FORM comercial
126
469,89
Rebuig comercial
212
1.091,15
-1,7 %
Rebuig domèstic
600
8.238,03
Deixalleria i Altres (voluminosos, fustes i poda ajuntaments)
1.068,46
2,0 %
TOTAL
14.747,34
-2,6 %
* respecte l’any 2016
El passat 10 de maig es va celebrar l’European Clean Up Day en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.
L’Agència de Residus de Catalunya va promoure la celebració d’aquesta jornada que consisteix en l’organització de neteges als espais naturals.